سفارش تبلیغ
صبا ویژن

معرفی نرم افزار

معرفی اجمالی نرم افزار EES

 

 

نرم افزار EES  یک نرم افزار برنامه نویسی قوی در زمینه علوم حرارت و سیالات است که در سال های اخیر مورد توجه مجامع علمی معتبر قرارگرفته است. این نرم افزار در سال 1992 توسط یک محقق امریکایی به نام S.A. Klein و تحت پوشش شرکتFCHART  نوشته شد.
انگیزه نویسنده نرم افزار برای ایجاد EES ، پس از سال ها تدریس دروس ترمودینامیک و انتقال حرارت مهندسی مکانیک ایجاد گردید چرا که در این علوم برای حل مسایل لازم است همزمان با تنظیم معادلات از خواص ترموفیزیکی مواد نیز استفاده گردد و گاه لازم است یک مسأله چندین بار با داده های مختلف حل شود. تا قبل از ایجاد این نرم افزار ، برنامه نویسی در علوم حرارت و سیالات به شکل پراکنده ای انجام می شد ولی امروزه EES به عنوان یکی از معتبرترین نرم افزار های علوم حرارت و سیالات شناخته شده و در بسیاری از دانشگاه های معتبر جهان در کنار دروس مهندسی مکانیک مورد استفاده قرار می گیرد.
کار عمده ای که نرم افزار EES انجام می دهد ، حل مجموعه معادلات جبری          می باشد. همچنین این نرم افزار ، قادر به حل معادلات دیفرانسیل ، معادلات دارای متغیرهای مختلط ، معادلات انتگرالی بوده و امکان حل مسایل بهینه سازی ، رگرسیون خطی وغیر خطی و ترسیم نمودارها و جداول در آن وجود دارد. این نرم افزار تحت نسخه های مختلف سیستم عامل ویندوز کار می کند.
دو تفاوت عمده بین نرم افزار EES و سایر نرم افزارهای حل معادلات وجود دارد. اول اینکه EES به طور خود کار معادلاتی که باید همزمان حل شوند را شناسایی و دسته بندی می کند. این مورد مراحل کار را برای کاربر بسیار ساده می کند و مطمئناً بالاترین سرعت و بازده را خواهد داشت. دوم اینکه EES یک سری توابع جهت محاسبه خواص ترموفیزیکی مواد در اختیار کاربر می گذارد. کتابخانه توابع ریاضی و توابع خواص ترموفیزیکی مواد در EES بسیار گسترده می باشد اما ممکن است پاسخگوی نیازهای همه افراد نباشد لذا امکان اضافه کردن توابع دلخواه با استفاده از برنامه نویسی به زبانهای سی, پاسکال و فرترن وجود دارد.
اصول کار در EES به این نحو است که ابتدا باید مسأله مورد نظر به طور کامل تحلیل گردیده و معادلات لازم استخراج گردد. بعد از استخراج معادلات باید آنها را به زبان EES تبدیل نمود. سپس در بخش فهرست متغیرها ، اسامی متغیرها و واحدهای احتمالی آنها را مرتب نمود. در صورتی که اقدامات اولیه به شکل صحیح صورت گیرد و مسأله از نظر ریاضی قابل حل باشد می توان یک بار برنامه را اجرا کرد. اگر برنامه در حین اجرای مسایل پیچیده به مشکل برخورد کند باید مقادیری برای برخی متغیرها حدس زد و مسأله را به روش سعی و خطا حل نمود.
به عنوان مثال برای شبیه سازی سیکل های تبرید جذبی لیتیوم بروماید و آب توسط نرم افزار EES باید مراحل زیر انجام گردد :
الف- ترسیم یک نمودار ساده از سیکل تبرید مورد نظر (نمودار P-T-X) و تعیین نقاطی از سیکل به عنوان نقاط مهم و کلیدی.
ب- استخراج کلیه معادلات حاکم برای اجزای سیکل بر مبنای فرضیات استاندارد و مدل سازی که در مراجع معتبر آمده است.
ج- بیان معادلات حاکم بر سیکل به زبان EES و تنظیم یک برنامه رایانه ای جامع بر مبنای ضوابط حاکم در این نرم افزار که در دفترچه راهنمای آن آمده است.
د- طراحی یک رابط گرافیکی مناسب برای کاربری که اطلاع چندانی از نرم افزار EES ندارد. در واقع این مرحله برای کاربردی و فراگیر کردن برنامه تهیه شده در مرحله (ج) است.
ه- تهیه و ارائه خروجی های مناسب از برنامه ها در قالب جداول و نمودارها برای تحلیل بهتر نمودارها.

به طور کلی هر یک از برنامه های EES از اجزای ذیل تشکیل می گردد :

الف- پنجره معادلات (Equations Window)
در این قسمت کلیه معادلات حاکم بر مسأله بایست تعریف گردند . این قسمت شامل متغیرهای ورودی متغیرهای خروجی (مجهولات) ، متغیرهای کمکی ، توابع ریاضی ، توابع خواص ترمودینامیکی و متون توضیحی می باشد . قابل ذکر است که کلیه موارد ذکر شده بین علامت {} صرفاً جهت توضیح برنامه بوده وتأثیری در محاسبات نخواهند داشت.

ب- پنجره فرم بندی معادلات(Formatted Equations Window)
در این قسمت معادلات ذکر شده در پنجره معادلات به شکل ریاضی مرتب می شوند و به کاربر کمک می کند تا از صحت معادلات ذکر شده اطمینان حاصل نماید و به طور کلی فقط جنبه نمایشی دارد.

ج- پنجره حل(Solution Window)
در این قسمت مقدار اولیه یا مقدار محاسبه شده متغیرهای نرمال مسأله بعد از اتمام فرایند تحلیل مسأله ، نمایش داده می شود.

د- پنجره آرایه ها(Arrays Window)
در این قسمت مقدار اولیه یا نهایی متغیرهای اندیس دار پس از انجام فرایند حل مسأله نمایش داده می شود که در خصوص سیکل های ترمودینامیکی بسیار کاربردی ومفید است چرا که هر نقطه روی سیکل با یک عدد نمایش داده می شود وخواص مربوط به هر نقطه با اندیس عدد مذکور نمایش داده می شوند.

ه- پنجره وضعیت وخطا(Residuals Window)
در این قسمت کلیه معادلات حاکم بر مسأله در یک ستون نمایش داده می شود . در هر معادله متغیرهای نشان داده شده با حروف سیاه ، متغیرهایی هستند که مقدارآنها از آن معادله بدست می آید . ضمناً در ستون اول یک عدد یا حرف D برای هر معادله درج می شود. حرف D نمایانگر متغیرهایی است که در رابط گرافیکی کاربر تعریف می گردند . معادلاتی که از یک دست هستند و به طور همزمان با هم حل می شوند نیز با اعداد مشابه نمایش داده می شوند.

و- جدول پارامتریک(Parametric Table Window)
در این جدول یکی از متغیرهای مسأله تغییر داده می شود و مقادیر متغیرهای دلخواه به ازای هر مقدار آن متغیر نمایش داده می شود . در واقع مسأله چند بار حل می گردد و نتایج هر بار حل مسأله در یک ردیف جدول قید می گردد.

ز- پنجره نمودار(Plot Window)
در این قسمت نمودار یا نمودارهایی که بر حسب شرایط مسأله توسط کاربر ترسیم گردیده است مشاهده می گردد . تعداد این نمودارها ممکن است حداکثر به ده نمودار برسد.

ح- رابط گرافیکی کاربر(Diagram Window)
در این قسمت یک نمودار کلی از مسأله دیده می شود . در واقع با ارایه یک شکل مناسب از مسأله و در نظر گرفتن محل هایی برای وارد کردن داده و محاسبه خروجی ها می توان کیفیت حل مسأله را بهبود بخشیده ، برنامه را جذابتر نمود



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 5:8 عصر

ترمزها واتاق ماشین الات اسانسور

ترمزها:

برای انواع تجهیزات ماشینی آسانسور وجود یک ترمز برقی- مکانیکی با عملکرد ایمنی در زمان قطع برق ضرورت دارد.زمانی که آسانسور در حال حرکت است،کفشکهای ترمز به صورت برقی- مکانیکی از استوانه ترمز فاصله می گیرند،یعنی بر نیروی فنرهای لوله ای یا صفحه ای ترمز در زما ن ثابت بودن اتاقک غلبه می شود. قطع جریان برق سبب به کار افتادن ترمز می شود و بنا براین در موقع  رفتن برق ترمزها ایمنی ایجاد می‌کنند.

 

اتاق ماشین آلات:

در موارد ممکن،اتاق ماشین آلات را باید در بالای چاه آسانسور قرار داد،،این مکان بالاترین کارایی را ایجاد می کند .این اتاق را باید تهویه کرد و با عایق کردن پایه بتنی ماشین آلات از دیوارها و   کف به کمک صفحات چوب پنبه فشرده ،به مسئله انتقال صوت توجه نمود.

وجود یک تیر بالابر سقفی درست در بالای ماشین آلات برای نصب یا پیاده کردن تجهیزات ضروری است ودر داخل کف  در بالای پا گرد نیز باید یک دریچه دسترسی ایجاد کرد تا از طریق آن بتوان تجهیزات را در صورت ضرورت جهت تعمیر یا تعویض پایین برد.برای این اتاق باید یک در قفل دار نصب کرد و وجود فضای کافی جهت کنترل کنندها، انتخاب کننده طبقات و دیگر تجهیزات ضروری است.

دراین اتاق وجود پریز و تجهیزات روشنایی خوب ضرورت داردو استفاده کافی از نور طبیعی روز توصیه میشود.دمای اتاق نباید از?? درجه  کمتر و از  ?? درجه  بیشتر شود و برای این منظور وجود امکانات گر مایش و تهویه ضروری است . برای پرهیز از ایجاد گرد و غبار باید دیوارها،سقف و کف را رنگ کرد،چرا که گرد .

 



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 5:4 عصر

اسانسورهای برقی

 

 

 
 

اصول عملکرد:

یک آسانسوربرقی با نیروی محرکه کششی دارای اتاقکی است که ازکابلهای فولادی آویزان است و این کابلها برروی قرقره محرک شیاردار حرکت می کنند. کابلهای فولادی از یک طرف به بالای اتاقک و از طرف دیگر به قاب وزنه تعادل متصل می شوند. وزنه تعادل از میزان بار روی موتور الکتریکی به اندازه اختلاف وزن موجود میان اتاقک همراه با  بار و وزنه تعادل یا اصطکاک کم می کند. این اختلاف وزن را ((بار غیر متعادل)) می‌نامند.

وزنه تعادل معمولاً  ??  تا  ??  درصد وزن اتاقک به علاوه بار آن و اصطکاک وزن دارد. اصطکاک معمولاً ?? درصد وزنه تعادل است.

 

شکلهای کابل کشی:

1-کشش تک رشته ای:

این شکل از کابل کشی معمولاً همراه با ماشینهای گیر بکسی به کارمی رود،اما از آن می‌توا ن برای ماشینهای بدون گیربکس با سرعتهای پایین تر  75/1  تا 5/2 متر بر ثانیه نیز استفاده کرد.در این دو حالت معمولاً زاویه تماس کابل فولادی باقرقره محرک به ترتیب ???  و ???  است.

قرقرهمحرک به ندرت از چنان قطری برخوردار است که در فاصله میانی مرکز اتاقک و وزنه تعادل قرار گیرد،به همین دلیل استفاده از قرقره انحراف ضرورت پیدا می کند.

 

2-کشش دو رشته ای:

چون استفاده از قرقره انحراف خطر لغزش کابل فولادی را در نتیجه کاهش سطح اصطکاک کابل با قرقره محرک افزایش می دهد ، می توان از قرقره دو رشته ای استفاده کرد.از این روش در آسانسورهای پر سرعت وسنگین بار استفاده می شود.

 

3-کابل کشی 2به 1 :

از این روش گاهی به همراه ما شینهای گیربکسی در سرعتهای پایین تر اتاقک یعنی در حدود  75/1  تا 3  متر بر ثانیه  استفاده می شود.در این حالت سرعت اتاقک و وزنهتعادل نصف سرعت محیطی قرقره محرک است و این بار روی قرقره را به نصف کاهش می دهد  وامکان استفاده از موتورهای پر سرعت را فراهم می سازد که نسبت به موتورهای کم سرعت ارزانتراند.

 

4-کابل کشی 3به1:

از این نوع کابل کشی برای آسانسورهای سنگین کالا در مواردی استفاده می شود که باید توان موتور و فشار روی یاتاقانها را کم کرد.

 

5-کابلهای توازن:

در ساختمانهای بلند بالاتر از ده طبقه،بار کابل فولادی که در حین حرکت اتاقک از آن به وزنه تعادل(و بر عکس)منتقل می شود مقدار قابل توجهی است و با رسیدن اتاقک به بالا، بار کابل سیمی به وزنه تعادل منتقل می گردد.برای توازن و کاهش این پدیده،به قسمت تحتانی اتاقک و وزنه تعادل، کابلهای توازن متصل می گردد. برای جای دادن کابلهای توازن به یک گودال عمیق تر نیاز است.



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 5:2 عصر

تقسیم بندی تاریخی ربات ها

تقسیم‌بندی تاریخی ربات‌ها

a.       ربات‌های برنامه‌ناپذیر یا ربات‌های نسل صفر

b.       ربات‌های برنامه‌پذیر یا ربات‌های نسل اول: این نوع ربات‌ها دارای محرک‌های قابل کنترل‌اند که توان تکرار یک برنامه را به این ترتیب دارا هستند. از این ربات‌ها در کاربردهای صنعتی مانند خطوط مونتاژ ساده استفاده می‌شود.

c.        ربات‌های آداپتیو یا ربات‌های نسل دوم: این ربات‌ها به سیستم بینایی نیز مجهزند و عملا با به‌کارگیری نرم‌افزارهای خاص که توانایی پردازش داده‌های میکروپروسسوری را دارند، نوعی هوش‌مصنوعی برای ربات فراهم می‌سازند که قابلیت تصمیم‌گیری برای آن‌ها امکان‌پذیر می‌شود.

 

سنسورها در ربات:

در اتوماسیون سخت(Hard Automation) که درآن یک ماشین وظیفه مشخص را همان‌گونه که در صنعت مورد نیاز است انجام می‌دهد، نیازی به هوشمند بودن سیستم نیست. اما برای رسیدن به اتوماسیون هوشمند (Intelligent Automation) به دو جز کلیدی نیازمندیم: هوش‌مصنوعی و سیستم سنسوری.

به کمک این دو می‌توان به ربات‌های صنعتی با کاربردهایی در نقاشی، جوشکاری، حمل‌و‌نقل و مونتاژ رسید که قدرت انجام کارهای پیچیده، تشخیص و تفکیک را دارا هستند.

سنسورها اغلب برای درک اطلاعات تماسی، تنشی، مجاورتی، بینایی و صوتی به‌کار می‌روند. عملکرد سنسورها بدین‌گونه است که با توجه به تغییرات فاکتوری که نسبت به آن حساس هستند، سطوح ولتاژی ناچیزی را در پاسخ ایجاد می‌کنند، که با پردازش این سیگنال‌های الکتریکی می‌توان اطلاعات دریافتی را تفسیر کرده و برای تصمیم‌گیری‌های بعدی از آن‌ها استفاده نمود.

 

 سنسورها را می‌توان از دیدگاه‌های مختلف به دسته‌های متفاوتی تقسیم که در ذیل می‌آید:

a.  سنسور محیطی: این سنسورها اطلاعات را از محیط خارج و وضعیت اشیای اطراف ربات، دریافت می‌نمایند.

b.  سنسور بازخورد: این سنسور اطلاعات وضعیت ربات، از جمله موقعیت بازوها، سرعت حرکت و شتاب آن‌ها و نیروی وارد بر درایورها را دریافت می‌نمایند.

c.   سنسور فعال: این سنسورها هم گیرنده و هم فرستنده دارند و نحوه کار آن‌ها بدین ترتیب است که سیگنالی توسط سنسور ارسال و سپس دریافت می‌شود.

d.   سنسور غیرفعال: این سنسورها فقط گیرنده دارند و سیگنال ارسال شده از سوی منبعی خارجی را آشکار می‌کنند، به‌ ‌همین دلیل ارزان‌تر، ساده‌تر و دارای کارایی کمتر هستند.

     

نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 4:59 عصر

دامنه کاربرد فناوری هسته ای

دامن? کاربرد فناوری هسته ای

یکی از حوزه های کاربرد انرژی هسته ای صنایع غذایی است. پرتو دهی مواد غذایی فرایندی است که طی آن اشعه یونیزان برای تازه نگهداشتن غذا و کشتن میکروب ها مورد استفاده قرار می گیرد. برخی پرتو دهی مواد غذایی را تحت عنوان روش پاستوریزاسیون سرد نامیده اند.زیرا در این روش به جای انرژی گرمایی?انرژی اشعه برای از بین بردن میکروارگانیزم های بیماری زا به کار می رود. لیستر?پاستور و دیگران ارتباط بین فساد مواد غذایی را با وسایل و ظروف آلوده که به شیوع بیماری منجر می شود?مطرح کردند.پس از آن نه تنها تهی? غذا در زمان و مکان مورد نیاز بلکه جلوگیری از صدمه زدن به انسان نیز از اهداف مورد نظر بود. به کار گیری فرایند قرار دادن مواد غذایی در معرض انرژی اشعه تازگی ندارد. برای مثال قرن ها از انرژی خورشید برای حفظ گوشت?میوه و سبزی و ماهی استفاده شده است. اخیراً تشعشع مایکروویو و مادون قرمز برای گرم کردن غذا به کار می روند. فناوری پرتودهی تاریخچ? طولانی در مورد محصولات غیر غذایی دارد. این فناوری چند دهه برای اتصال متقاطع پلیمرهای مورد استفاده در لاستیک های اتومبیل ها?عایق دار کردن سیم ها?جوهرهای چاپ و محافظ های بسته بندی موادغذایی بکار رفته است؛همچنین به منظور استریل کردن حدوداً 50%همه مواد عرضه شده در وسایل پزشکی مانند بانداژها?نخ بخیه و پارچه های جراحی استفاده می شود و در حال حاضر محصولات مورد مصرفی همچون مواد آرایشی?پستانک بچه?حلقه های لاستیکی مخصوص گاز گرفتن کودک و ... همگی با پرتو دهی استریل می شوند. از دیگر حوزه های کاربرد انرژی هسته ای?صنعت است. رادیو ایزوتوپ ها? مواد رادیو اکتیوی که طبیعی اند یا بطور مصنوعی ساخته می شوند?کاربرد وسیعی در ابزار?اندازه گیری ها و دستگاه های تصویر برداری دارند. محور همه این کاربرد ها رادیو ایزوتوپ است. گر چه اشعه دیده نمی شود?اما براحتی می تواند با ابزار نوری صحیح تشخیص داده شود. علوم فضایی نیز از این تکنولوژی بی بهره نمانده است فناوری فوق نقش بسیار مهمی در اکتشافات فضایی دارد. با مطالعه علوم هستهای و بکارگیری این دانش می توانیم ماهوار ها?ایستگاه فضایی بین المللی و مسافران فضا را تقویت و حفاظت کنیم.از مهمترین کاربردهای انرژی هسته ای?بکارگیری آن در علم پزشکی است. پزشکی هسته ای و رادیولوژی همگی تکنیک های پزشکی هستند که مستلزم استفاده از پرتودهی یا رادیواکتیویته برای تشخیص?درمان و جلوگیری از بیماری اند. در حالیکه رادیولوژی تقریباً نزدیک به یک قرض است مورد استفاده قرار گرفته?پزشکی هسته ای حدوداً 50 سال پیش آغاز شد؛وبالاخره یکی از حوزه های مهم استفاده از انرژی هسته ای تولید الکتریسیته است. انرژی از منابع طبیعی از جمله ذغال?گاز?نفت?آب?باد?خورشید و در نهایت از منابع هسته ای ایجاد می شود. بخشی از این انرژی برای تولید برق استفاده می شود (دیگر بخش ها برای مثال شامل حمل ونقل می باشد) کارخانجات تولید برق گرما یا حرکت این منابع طبیعی را برای تولید برق بکار می برند? اما یکی از پاکیزه ترین روش ها از لحاظ محیطی برای تولید برق?استفاده از انرژی هسته ای است؛ با این وصف جایگاه انرژی اتمی با جنبه های وسیع و سودمند کاربردی مشخص بوده و اهمیتی که در بهبود کیفیت زندگی بشر دارد و نقش آن در پیشرفت علمی?صنعتی و اقتصادی جوامع روشن است.

 



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 1:12 عصر

انرژی های فنا پذیر وآ لوده ساز

انرژی های فنا پذیر و آلوده ساز

اگر جامعه جهانی و بویژه دولت صنعتی غرب در ادعاهای خود در مباحث مربوط به جهانی شدن و الزام های آن صداقت دارند?باید این صداقت را در همه امور نشان دهد. در زمینه منابع انرژی فسیلی?با توجه به دو ویژگی مهم این منابع? نگرش و برنامهریزی یکپارچه اهمیت فراوانی دارد.این دو ویژگی عبارتند از:فنا ناپذیر بودن و آلوده ساز بودن این منابع اگر نگاه واقعاً جهانی باشد?منابع محدود فسیلی متعلق به کل جامعه بشری است و پیامدهای زیست محیطی ناشی از مصرف بی روی? آن نیز گریبان کل جامعه بشری را می گیرد. بنابراین یک برنامه ریزی منطقی با نگرش های محدود ملی لازم است که در  انتخاب ترکیب بهینه به استفاده از حامل های مختلف انرژی و منابع کل جامع? بشری توجه شود.در این چارچوب آیا منطقی خواهدبود که مثلاً در یک کشور?بعضی از حامل های انرژی به صورت غیر اقتصادی استفاده شوند و این کشور به هر دلیل یا بهانه ای ? از بهینه کردن ترکیب انرژی خود بازداشته شود و یا در جایی که بهینه ملی یا بهین? جهانی در تعارض قرار می گیرند?در فرایند جهانی شدن کدام را باید انتخاب کرد؟کشورهای صنعتی بعد از ده?70 تمام تلاش خود را برای به حداقل رساندن سهم نفت و گاز در سبد انرژی مصرفی خود داشته اند?اما سهم این منابع هرگز به صفر نرسیده است و نخواهد رسید و بنابراین باید از منابع هیدرو کربوری در سطح جامع? بین المللی به صورت بهینه استفاده کرد.استفاد? غیر بهینه یک کشور موجب محرومیت کل جامعه بشری خواهد شد?بنابراین منطق جهانی ایجاب می کند که جامعه بشری در مقابل وادار کردن یک کشور به استفاد? غیر بهینه از منابع انرژی خود موضع گیری کند.

با توجه به آنچه گفته شد?نیاز ایران به برق هسته ای آشکارتر می شود و برای دستیابی ایران به این فناوری باید به هر گونه همکاری ایران با اتحادیه اروپایی در زمین? انرژی اتمی در چارچوب همکاری گسترده در زمین? کل مقوله انرژی ? توجه شود .

 



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 1:10 عصر

ایران نیازمند برق هسته ای

رشد اقتصاد جهانی?مهمترین محرک برای رشد تقاضای انرژی در جهان بوده است و از آنجا که کشورها برای رشد اقتصادی خود نیازمند انرژی هستند?همواره مقادیر بیشتری از آن را مطالبه می کند. در این میان اگر چه نفت در سال های گذشته به عنوان یکی از مهمترین منابع انرژی در جهان مطرح بوده است?اما محدودیت در منابع و فنا پذیری آن طی سال های آینده?دولت ها را به سوی استفاده از انرژی های نو رهنمون کرده است.

انرژی هسته ای در شمار یکی از این انرژیهای نو محسوب می شود و ایران بنابردلایل بسیار?وارد کارزار تأمین انرژی شده است تا سهم مناسبی از منافع حاصل از انواع فعالیت های هسته ای را به دست آورد?اما در این فرآیند پر فراز و نشیب?بر اثر جوسازی ایالات متحده در سطح جهان بر ضد ایران و طولانی شدن روند آن دستیابی کشورمان به فناوری هسته ای دغدغه امنیتی را برای کشورهای دیگر فراهم کرده است.به طوری که فضای حاکم بر این فرایندکاملاً سیاسی شده و از برخی نیازهای اساسی به آن غفلت شده است.صاحب نظران اقتصادی بر این باورند که این چنین محدودیت هایی نباید باعث شود تا ایران از دستیابی به فناوری های جدید دنیای امروز غافل بماند.مصرف برق کشور در دو سال گذشته به طور متوسط بیش از 7%در سال رشد کرده است. با توجه به برنامه های توسعه کشور?کلیه پیش بینی ها حکایت از آن دارد که این روند فزاینده همچنان ادامه خواهد داشت.از سوی دیگر?به دلیل وضعیت اقلیمی کشور و محدودیت های ظرفیت های برق-آبی?با وجود توسعه گسترده این منابع?سهم تولید برق از سدها و منابع آبی کشور ظرف 40 سال گذشته از بیش از 25%به کمتر از 4% کاهش یافته و تولید برق کشور بیش از پیش به نیروگاه های بخاری و گازی و یا سیکل ترکیبی وابسته شده است. این مساًله نیز بسیار با اهمیت است که به دلیل محدودیت منابع غنی ذغال سنگ در کشورمان?ذغال سنگ نیز سهمی در تولید برق ندارند و در آینده نیز نمی تواند سهم قابل توجهی در این زمینه داشته باشد?از این رو تولید انرژی برق در نیروگاه های کشوردر قیاس با متوسط جهانی نیز بیش از حد به سوختهای هیدرو کربوری وابسته است.همچنین باید توجه داشت فرایند تبدیل انرژی اولیه هیدروکربوری به برق? راندمان نسبتاً پایین و اثار منفی زیست محیطی دارد?بنابراین برای تأمین نیاز آینده کشور به نیروی برق?روی آوردن به تولید برق هسته ای اجتناب ناپذیربه نظر می رسد و به همین دلیل حتی در دوران رژیم گذشته?تولید برق هسته ای در برنامه های بلند مدت تأمین برق?انرژی مورد نیاز کشور لحاظ شده است و متوقف کردن برنامه های یاد شده به معنای آسیب به فرایند رشد و توسعه اقتصادی کشور خواهد بود.

 



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 1:9 عصر

ایمنی در برق قسمت اول

(( ایمنی در برق ))

 قسمت اول :

موضوع:خطر برق گرفتگی (تماس مستقیم و غیر مستقیم )

علل - شدت وعلامتهای برق گرفتگی

علل برق گرفتگی چند دسته است:

     1 – وجود ولتاژ220 تا 440 ولت درخانه یا دفتر کار

     2 – وجود ولتاژهای قوی تر در کارگاه

     3 – برخورد با صاعقه در بیابانها یا اماکنی که ولتاژ آن به مگا ولت میرسد

 

شدت برق گرفتگی بستگی دارد به :

1- مقاومت پوست بدن (این مقاومت در مردها   3  کیلو اهم و در زنها کمتر است )

2- رطوبت پوست بدن (مقاومت پوست بدن در صورت مرطوب بودن پوست کاهش می یابد .)

3- عبور جریان برق از بدن در صورتی که جریان برق از بین دو دست و یا از بین یکی از دستها و پای چپ بگذرد و به علت قرار گرفتن قلب در مسیر جریان بیمار آسیب بیشتری خواهد دید.

4-ولتاژ برق (از نظر ایمنی ولتاژ های پایین تر از 32 ولت بی خطر وبیشتر از 50 ولت خطرناک است ).

 

علامتهای برق گرفتگی :

1- انقباض ماهیچه ها : برق گرفته ممکن است در اثر انقباض ماهیچه های دست سیم برق را محکم گرفته و آن را رها نکند و یا بر عکس انقباض عضلات باعث پرتاب شدن او شود.

2- قطع تنفس : در اثر فلج شدن مرکز تنفس در بصل النخاع  

3- لرزش بطنی قلب : برق گرفتگی موجب تند شدن ضربان قلب میشود یعنی ضربان قلب در دقیقه به جای 80 به 300 الی 600 بار میرسد .

4- سوختگی : در محل ورود و خروج جریان برق سوختگی ایجاد میشود .

 

خطر برق گرفتگی :

به دو صورت به وقوع می پیوندد :

1-   تماس مستقیم

2- تماس غیر مستقیم

تماس مستقیم :هنگامی که سیستم کاملا سالم است و انسان به سهو یا بر اثر بی توجهی و بی مبالاتی با هادی برق دار در یک نقطه تماس حاصل کند ، به این گونه برق گرفتگی تماس مستقیم گویند .

   تماس غیر مستقیم :هنگامی که در اثر خراب شدن عایق بندی یا هر علت دیگر، یک هادی برق دار با سطوح فلزی در دسترس مربوط به سیستم با بدنه هادی مانند ،بدنه موتور ، تابلوی برق یا دستگاه دیگری تماس حاصل کند و در عین حال انسان با همان سطح فلزی در تماس باشد .

 به این گونه برق گرفتگی ، تماس غیر مستقیم گویند . 

 

چگونگی و حالت برق گرفتگی :

   برق گرفتگی انسان بدین گونه ایجاد میشود :

1- تماس بدن با هر دو سیم فاز ونول

2- تماس یک فاز و یک نقطه از دستگاه با بدن

3- تماس بدن با دستگاهی که جریان فاز به آن متصل است

قطع کننده های دیفرانسیلی راه حل جدید این موضوع است . در ماده ی 36 از قانون 14 نوامبر 1962 فرانسه آمده است که : ( وسایل قطع کننده باید بتوانند هنگامی که بین فاز و بدنه دستگاه اتصالی پیش میآید ، قبل از آن که بدنه وسایل به پتانسیل 24 ولت مثبت به زمین در محلهای خیلی هادی و 50 ولت در سایر حالات برسد ، جریان برق را فورا قطع کند و این شرایط در خصوصیات رله ی دیفرانسیلی نهفته است .)

 

علت برق گرفتگی:

   ضربان قلب انسان با توجه به سن فرق میکند . این ضربان بین 70 تا 105 بار در دقیقه است . ضربان ،یا به بیان دیگر فرکانس برق شهری در هر ثانیه 50 بار و در هر دقیقه 3000 بار است .

وقتی شخصی با برق تماس پیدا میکند ، یا در اصطلاح برق او را میگیرد ،بدن انسان میخواهد تعداد ضربان قلب خود را با فرکانس برق شهر یکسان کند و قلب شروع به افزایش ضربان میکند ؛ اما چون قادر نیست در هر ثانیه 3000 بار طپش داشته باشد، از این رو در همان لحظات نخستین،با افزایش ضربان،شدت جریان خون را زیاد و با افزایش آن ،قلب و شریانها پاره میشود و دریچه های قلب به سبب پارگی از کار میافتد و متوقف میشود و مرگ عارض میگردد .

 

تقسیم بندی تاسیسات الکتریکی از نظر ولتاژ :

1- ولتاژهای خیلی ضعیف : تا 50 ولت در جریان مستقیم ، تا مقدار موثر 24 ولت بین هادی و زمین در جریان متناوب تا 24 ولت بین فازهایی که دارای جریان سه فاز بوده و سیم نول آن به زمین متصل باشد.

 

2- ولتاژهای ضعیف : 50 تا600 ولت در جریان مستقیم ،24 تا 250 ولت بین فاز و زمین در جریان متناوب 42 تا 433 ولت بین فازها اگر جریان سه فاز باشد . با توجه به عوامل مختلف مانند ، مقاومت زمین در محل - مقاومت بدن شخص –   رطوبت زمین و غیره ...    . 

 

3-ولتاژهای قوی :600 تا6000 ولت در جریان مستقیم،250 تا 33000 ولت بین هادیها و زمین در جریان متناوب،433 تا 57000 ولت بین فازها در جریان سه فاز .

 

4- ولتاژهای خیلی قوی : ولتاژهای بیش از 6000 ولت در جریان مستقیم و بیش از 33000 ولت بین هادیها و زمین در جریان متناوب و بیش از 57000 ولت بین فازها در جریان سه فاز در ردیف ولتاژهای خیلی قوی قرار دارند.

 

 

ولتاژهای خیلی ضعیف جزو ولتاژهای بی خطر محسوب

 

می شوندو ولتاژهای ضعیف غالباٌ خطرناک و کشنده هستند.

 

ولتاژهای قوی و خیلی قوی در اغلب موارد کشنده هستند.

 



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 6:40 عصر

ایمنی در برق قسمت دوم

ایمنی در برق

 قسمت دوم :

موضوع : عایق بندی قسمتهای برق دار ، ایجاد حسار و موانع

 

برق مصرفی شهری ما ??? ولت می باشد که این مقدار برای نابودی فرد کافی است. ما روزانه با وسایل برقی بسیاری سرو کار داریم و از آنها به صورت درست یا نادرست استفاده میکنیم که باید به ایمنی جانی خود در برخورد با این وسایل توجه کنیم. به طور کلی لوازم برقی ،سیمهای رابط ، کلیدها ، پریزها و ... ،در محل تولید به صورت کاملا ایمنی از نظر عایقی ساخته میشوند و بسته به مورد مصرفی از نظر عایقی با هم متفاوتند . عایقها انواع گوناگون دارند که بسته به مورد استفاده در سیمها با نامهای گوناگون شناخته می شوند. 

(که در جدول ضمیمه توضیحات کامل در مورد سیمها و مورد استفاده آنها داده شده.)

ولی با وجود عایقهای پیش ساخته نیز باید به موارد ایمنی توجه کرد مثلا نمونه بارز آن سیم کشی ساختمان هاست که از داخل لوله های پلاستیکی و داخل دیوار کار گذاشته میشوند که در وحله اول ایمنی بعد زیبایی کار را بالا میبرد .

 

سیمها در قسمت اتصال به وسایل، منبع ، کلید و ... لخت هستند که برای اتصال آن به پیچ میتوانیم از کابلشو یا سوکتهای مخصوص استفاده کنیم تا در صد ایمنی نیز بالا رود .

البته این اتصالات زیر روپوش ، درب کلیدها و... قرار میگیرند .حال اگر اتصال ما اتصال سیم به سیم باشد یعنی زیر پیچ و ... قرار نگیرد در این صورت اتصال ما باید عایق کاری شود و عایق مورد استفاده نیز باید از همان مواد عایقی باشد که روی هادی قرار دارد . به منظور نوار پیچی محل اتصالات معمولا از چسبهای لاستیکی استفاده میشود که این کار باید با نرمی و کشش توام باشد تا هوایی بین لایه ها باقی نماند و بهتر است برای این کار از وسط کار شروع شود .

 

اتصالات در صنعت :

تابلوهای برق موارد استفاده زیادی دارد . تابلو برقهای شبکه های الکتریکی موجودند که از بیش از صد قسمت مانند کنتاکتور ، رله ها و ... تشکیل شده اند و با برق شهر و یا برق فشار قوی تغذیه میشوند.

در هر صورت سر سیمها را به صورت پیچی اتصال داده اند . پس با وجود این همه سیم کنار هم باید به عایق بندی آنها نیز توجه شود که با درست قرار دادن آنها زیر پیچ به ایمنی توجه میشود .

برق اصلی در تابلوهای بزرگ به وسیله شمش های مسی تامین میشود یعنی به جای سیم ، شمشهای مسی که هیچگونه عایقی ندارد را در تابلو قرار میدهند .

نحوه عایق بندی این شمشهای مسی با سیم فرق میکند یعنی از چسبهای لاستیکی نمیتوان استفاده کرد. این شمشها را به طور کامل رنگ آمیزی (عایق رنگی ) و نقاط اتصال دو شمش را از رنگ پاک و دو شمش را با پیچ به یکدیگر محکم میکنند.

تابلوها را با وجود ایمنی های کلی که در آن رعایت می شود به صورت کمدی و درب دار می سازند تا قسمت های برق دار به طور کلی از دست رس انسان دور باشد.

در شبکه های برق به دلیل وجود تلفات انرژی در مسیر های طولانی مجبور به استفاده از ترانس هستند.( طبق قانون توان) تا جریان را کاهش و ولتاژ را افزایش دهند و تلفات را کم کنند. که این ترانس ها یا در اتاقک های برق و یا روی تیر های چراغ برق نصب می شوند. از اتاقک های برق برای کنترل قسمتی از برق شهر، کوچه و خیابان تعبیه شده اند که درون این اتاقک ها به دلیل وجود تابلو های برق و قسمت های برق دار از کفپوش های توری که به زمین ارت شده اند استفاده می شود تا از برق گرفتگی شخص نسبت به وسایل جلوگیری شود در ضمن این سایت های برق از دست رس افراد معمولی به دور است و حفاظت می شود.

 

ضمیمه: ( انواع سیم ها با عایق بندی های مخصوص )

 

حروف مشخصه

موارد مصرف

NYA

NYAF

NSYA

NYM

NYZ

NYFA

NYFAZ

Y

T

سیم تک لا با روکش پلاستیکی برای سیم کشی ساختمان

سیم افشان با روکش پلاستیکی برای سیم کشی ساختمان

سیم مخصوص با روکش پلاستیکی برای سیم کشی ساختمان

سیم مقاوم در برابر رطوبت

سیم با روکش پلاستیک مخصوص برای روشنایی و لوازم خانگی

سیم برای مصرف لوستر و چراغ ها

سیم دو رشته برای مصرف روشنایی (دولا)

سیم مکالمه و خبری

سیم کواکسیال 

 

انواع کابل:

تک رشته ای گرد: re

چند رشته ای گرد: rm

مثلث تک رشته: se

مثلث چند رشته: sm

 

موارد مهم:

?. درجه حرارت کابل ها باید به صورتی باشد. که دمای عایق آنها از ?? درجه تجاوز نکند.

?. در دمای منفی ? درجه سانتیگراد نباید کابل کشی صورت گیرد.

?.در آب نباید جریان بیش از??/ ? از آن عبور داد.



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 6:37 عصر

برق ذر دفا ع مقدس -خا طرات آ قای سید حسن مداحی سر پرست نیروگاهای

در روزهای سخت جنگ که اهواز وشهرها روزانه متحمل دهها موشک وتوپ وخمپاره بودند (درسالهای 60و61 ) بنده بعنوان رئیس عملیات برق واقای مهندس فضل الهی بعنوان مدیر ناحیه شبانه روز درعملیات برق بودیم وحتی شب ها درطول سال در اتاق 9 متری یکی از کارکنان روی میز کار می خوابیدیم ولی دلخوشی مان این بود که مردم شهادت می دادند که در تمام حوادث جنگ در شهرها قبل از اورژانس ماشین های برق در محل بودند و بازسازی شبکه آسیب دیده بشکلی انجام می شد که تامین برق دچار هیچ خللی نشود ورشادت ها ورفتن به مناطقی که حتی برای رزمندگان خطرناک بود از جانب این مرد(اقای فضل الهی ) وجسارت ایشان که تاامروز بغیر از کسانی که با ایشان کار کردند هیچ کس متوجه نشد کمتر از یک رزمنده نبود وبیان خاطرات زمان حصرابادان که بصورت نوبتی مدیریت ناحیه جنوب (ابادان وخرمشهر واروندکنار و......) را بعهده داشتیم و رسیدن به ابادان با پای پیاده وبا استفاده از هاورکرافت ورشادت بچه های ناحیه جنوب در خرمشهر اشغال شده و....... میتواند دهها کتاب شود .در خانواده وزارت نیرو تاامروز کسی بدرستی رشادت عمده پرسنل سازمان را درطول جنگ تحمیلی متوجه نشد وان نسل بمرور بازنشسته ویا از پیش ما رفتند مردانی مانند اقای فضل الهی - حاج یوسفی - حاج سراج -هوشنگیان - فولادوند ها و........... دین خودرا اداکردند .
---- درمراسم تودیع اقای مهندس خیامیان بعنوان مدیر عامل سازمان اب وبرق خوزستان از جانب شرکت ها و..... هدایایی تقریبا زیاد به ایشان داده شد که سکه طلا وقالی عمده این هدایا بودومقدار ان هم بسیار زیاد بود اتفاقا روزهای بعدی بدلیل مه الود بودن شهر اهواز پرواز ایشان دائما کنسل میشد و بنده شاهدبودم که ایشان باکمک بنده واقای شمشیری در اهواز عمده سکه ها وقالی ها را باراهنمایی وشناسایی اقای شمشیری بین خانواده های محتاج وابرو دار منطقه تقسیم نمودواین گفته ها بدون موافقت ایشان بیان شد امیدوار هستم اولا ایشان ببخشند ثانیا زندگی ایشان همیشه با برکت باشد
.



نوشته شده توسط:یوسف لنجانیان و در ساعت: 5:50 عصر
<      1   2   3   4   5      >
مطالب جدیدتر | مطالب قدیمی‌تر